Savas hamlasztas blog kep1

Savas hámlasztás otthon III.

III. rész:

Mit jelent az AHA, BHA, PHA?

Savas hamlasztas blog kep4

Hát a fogalmakat leírni nem fogom mert azt senki sem fogja érteni, de a lényeg, hogy a molekulaszerkezetükben van eltérés, és nekünk igazából maximum a csoportosításuk és a felhasználásuk lesz fontos, úgy, hogy ezt inkább hagyjuk is 😀 elég, ha én tudom.

AHA sav: (Alpha-Hidroxi-Acid)

 

Gyümölcssavaknak is nevezik őket, az AHA savak vízben oldódnak, ezáltal nem jutnak a pórusok mélyére, azonban a felszíni problémákat hatékonyan kezelik. Elsősorban a bőr hámlasztására használják, a bőr legfelső, elhalt szarusejtekből álló rétegére van hatással. Növényi vagy állati eredetűek.

Legnépszerűbb AHA savak:

– tejsav- tejből kinyerve
– glikolsav- nádcukorból
– citromsav- citrusfélékből
– mandulasav- mandulakivonatból

Hatásai:

Hámlasztják és látványosan világosítják a bőrt, fokozzák a kollagéntermelést, halványítanak a felszíni ráncok és vonalak megjelenésén, gyullagáscsökkentő, felszíni elszíneződések és pigmentációk csökkenthetők, segítséget nyújtanak az aknék megelőzésében, valamint kezelésében, elősegítik a további készítmények még hatékonyabb felszívódását.

Kinek ajánlott?

Aknés és hiperpigmentált bőrre, valamint élettelen, száraz, fakó bőrre ajánlott. Kollagén termelést serkentő és bőröregedést gátló hatása lévén finom mimikai vonalak és ráncok halványítására.
Mivel AHA savak hatására leválik a bőr legfelső rétege, az új, érzékeny bőrréteg sokkal jobban ki van téve a nap káros hatásainak, így a használatot követő 2-3 napban széles spektrumú fényvédő használata javasolt.

A hámlasztás javasolt gyakorisága függ a választott AHA sav erősségétől, valamint a bőr állapotától. Minél magasabb koncentrációban tartalmaz AHA savat egy termék, annál erőteljesebb a hámlasztó hatása.
Érdemes először heti 1 alkalommal indítani, majd szép lassan növelni a gyakoriságot, esetleg az idővel játszani, pl. első alkalommal 4 perc, 2. alkalommal 6 perc és így tovább, azonban a mindennapos hámlasztás nem javasolt!

BHA sav: (Beta-Hydroxy-Acid)

 

A BHA kifejezés legtöbbször a szalicilsavat takarja, amely egy természetesen előforduló, fűzfa kéregből nyert BHA.

Hámlasztó és pórustisztító hatásúak. Természetes bőrnyugtató tulajdonságaik révén kiválóak gyulladásra hajlamos érzékeny, aknés bőrtípusokra. A bőr felszínén hámlaszt, valamint mivel zsírban oldódnak, pórustisztító hatással is rendelkeznek. Gyakori használatuk során tisztítják a bőrt és megelőzik az újabb mitesszerek és komedók kialakulását. Halványítja az elszíneződéseket és a hiperpigmentált foltokat.

A szalicilsav nem irritálja a bőrt megfelelő koncentrációban (pH érték, nem %), mivel a természetes gyullagáscsökkentő hatású. 0,5-1%-ban hámképző, gyulladásgátló, 1-4%-ban gyenge hámoldó, korpázó hámlást okoz, 4-10%-ban erős hámoldó, lemezes hámlást okoz, azonban mindig figyelembe kell venni a pH értéket!!!

Progresszív hatású sav, ami azt jelenti, hogy tartós használat esetén a lipid rétegben felhalmozódik, ezért hatása egyre erősödik. Zsírokkal, olajokkal alkalmazva hámoldó hatása gyengül. A fényvédelem ebben az esetben is ugyan úgy érvényes, mint az AHA savaknál.

PHA savak: (Polyhydroxy Acid)

 

Ha sav, akkor majd ősszel és télen?

Az újgenerációs, nagymolekulájú UV-barát savakkal már most kezdhetjük a bőrmegújító kúrákat. Sőt! Biztonságos megoldás a couperosa és az érzékeny bőr kezelésére is!

A PHA-sav az AHA-savhoz hasonlóan vízben oldódó sav. Hasonló hatásúak, csak annyi a különbség, hogy érzékeny bőrre is nyugodtan lehet használni, ez pedig a nagyobb molekuláinak köszönhető. Kitűnő vízmegkötő, így vízhiányos bőrre is kiváló. Ez a sav rendkívül érzékenyen távolítja el az elhalt hámsejteket, miközben hidratálja a bőrünket, így sokkal kíméletesebb, a BHA és AHA savaknál is, mégis képes a mélyhámlasztásra.

Halványítja a pigmentfoltokat, egyenletessé teszi a bőrfelszínt, és a fakó arcbőrt üdévé varázsolja. Kíméletesen távolítja el az elhalt hámsejteket a bőrfelszínről, miközben hidratálja, és antioxidáns védelmet is ad neki.

Az AHA-hoz hasonló az PHA anti-aging hatása, annyi különbséggel, hogy kevésbé intenzív, mint az AHA-sav, így lassabban hat, viszont ezt rozáceás, és érzékeny bőrre is lehet használni. A többi hámlasztóhoz hasonlóan ez is serkenti a kollagén termelését, ezáltal a bőr megújulását.
Jobban hidratálják a bőrt, lassan szívódnak fel, nem csípik, irritálják a bőrt. Éppen ezért kiválóan alkalmasak az érzékeny, hiperszenzitív bőrök és a couperosa kezelésére is.

Ezek a savak a

– laktobionsav:
Mivel a laktobionsavra való irritáció kialakulásának valószínűsége nagyon minimális, sikeresen alkalmazható érzékeny és aknés bőrökön is.

Bőrregeneráló hatás: galaktóz tartalmának köszönhetően sebgyógyító hatású. Elősegíti a sérült bőr gyorsabb regenerációját. rétegről-rétegre, lassan szívódik fel a bőrben, ami nem olyan durva beavatkozás, mint a glikolsav vagy a tejsav. Nem okoz bizsergető, csípő érzést, kipirosodást vagy egyéb komplikációkat se a kezelés során, se utána. Antioxidáns hatás.

Mélyhidratáló. Peeling hatás. Aktiválja a sejtek megújulását, eltávolítja az elhalt szarusejtek, mélytisztító hatású, megakadályozza a pórusok eltömődését. A PHA-savas kezelések nem igényelnek neutralizálót, alkalmazhatjuk pakolásokban vagy bőrön maradó készítményekben is: annyiszor, amennyiszer szeretnénk. Nem okoznak fényérzékenységet. Ettől függetlenül használatuk után ne felejtsük el a fényvédőt, hisz az UV-sugarak bőröregítő hatásúak. Savazz velük bátran nyáron is!

– glükonsav:
Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatás, erősíti a bőr immunrendszerét: természetes antioxidánsként ugyanolyan hatékony, mint a C- és az E-vitamin. Helyreállítja a pH-egyensúlyt. Javítja a bőrbarriert, erősíti a kollagénrostokat. Bőrfeszesítő és bőrsimító hatás. Segíti az elhalt szarusejtek leválást.

Mielőtt belevágnál az otthoni rutin kialakításában, ne az internetről tájékozódj, hanem keress fel egy szakembert, aki egy konzultáció alkalmával diagnosztizálja a bőröd objektív és szubjektív tüneteit, mert

az interneten megállapított szakszerűtlen és helytelen diagnosztizálásnak helye nincs a szépségiparban!

Emellett rengeteg információ NEM áll rendelkezésre, hogy megfelelő és biztos döntést tudj hozni a bőröd otthoni ápolását illetően. A felelősség kizárólag a Tiéd!

Kövess Engem

rolam1 resized

Ha a holisztikus szemléletű luxus szépségápolás és professzionális smink elnyerte tetszésed, kövesd munkásságom a közösségi oldalakon is.

Horvath Melitta Pro Certificate Esztetika Make Up
INGLOT sminkverseny oklevel
INGLOT sminkverseny oklevel2