Savas hamlasztas blog kep1

Savas hámlasztás otthon IV.

IV. rész: PH SKÁLA

Savas hamlasztas blog kep5

Lúgos, vagy savas?

 

Bizonyára emlékeztek még általános iskolából a lakmuszpapírra, ami egy 0-tól 14ig terjedő skálán mérte a kísérleti anyagok kémhatását, hogy vajon lúgos vagy savas-e. A 7-es érték a semleges kémhatás, 7-től a 0 irányában savas, 7-től 14-ig lúgos. A bőr természetes pH értéke enyhén savas 4,7 és 5,75 között van, mert ez a kémhatás biztosítja többek közt a kórokozók elleni védelmet.

Miért fontos erről beszélni? Nagyon nagy divat lett az otthoni hámlasztás, viszont aki nem szakmabeli, nem valószínű, hogy tudja, milyen értékek mit jelentenek a termékeken feltűntetve. Legtöbbször egy-egy kémiai savas hámlasztón az első, amivel szembe találjuk magunkat az az, hogy hány %-ban és milyen sav található. Nos ez becsapós lehet, ugyanis a legtöbb készítmény rengeteg egyéb adalékanyagot tartalmaz, amik befolyásolják az adott sav hatását és erősségét, tehát a % nem mérvadó.

Nézzünk néhány példát:

Bárki által megvásárolható termékek:
The Ordinary 30% AHA + 2% BHA ➡ 3,6 pH
THE ORDINARY Lactic a. 5% + HA➡ 3,8 pH
GEEK & GORGEOUS Calm Down 4% PHA + BHA Liquid ➡ 3,5-3,9 pH
PAULA’S CHOICE RESIST Advanced Smoothing Treatment 10% AHA ➡ 3,6 pH

Professzionális orvoskozmetikai termékek:
Mesosystem prof. szalicilsav 10% ➡ 3,5 pH
Mesosystem prof. szalicilsav 15%➡ 2 pH
Mesosystem Azaleinsav 25% ➡ 3,5 pH
Mesosystem pfro. szalicilsav 20%➡ 1,8 pH

Tehát láthatjátok, hiába van a The Ordinaryban 30% AHA, 3,6-os pH értéke van. Ellenben a professzionális Mesosystem orvoskozmetikai szalicilsav csak 20%-ban van jelen, de mégis brutál erős 1,8-as pH-val rendelkezik, ami lemezes hámlást okoz, és a maximum 4. perc után azonnal semlegesítőoldattal kell semlegesíteni a reakciót, vízzel lemosni tilos, hisz a víz reakcióba lép a savval, és még inkább felerősíti a hatást, ami bőr roncsolásához vezet.

A kezelés után pedig nagy fehér darabkákban távozik a bőr legfelső rétege, míg az otthon használható termékek normál esetben még csak korpázó hámlást sem szabad, hogy okozzanak. Viszont, mielőtt belevágnál az otthoni rutin kialakításában, ne az internetről tájékozódj, hanem keress fel egy szakembert, aki egy konzultáció alkalmával diagnosztizálja a bőröd objektív és szubjektív tüneteit!

Hogyan fogj neki a savas hámlasztásnak?

 

Ha esetleg túl sok lett volna egyszerre az információ, akkor röviden tömören leírom, hogyan fogj neki lépésről lépésre a savas hámlasztásnak.
– NE vegyél meg egyelőre semmit, de nyugodtan nézelődj a neten a lakossági termékek közt
– Ne olvass kommenteket (nem tudhatod ki milyen tudással írhatta)
– Keress fel egy kozmetikust, és beszéld meg vele, hogy mi lenne a terved, és adjon egy időpontot, hogy megállapítsa a bőrtípusod szubjektív és objektív tünetek alapján (ezt később részletezem mit jelent) hidd el, nem fog sok pénzt elkérni, ez egy 20-30 perces történet, mire mindent átbeszéltek, és ha már képes vagy pénzt kiadni bármilyen termékre,

legalább bizonyosodj meg az első és legfontosabb dologról: milyen bőrre veszed?

– beszéld meg vele, miket szeretnél kipróbálni, egyeztessetek, hogy az számodra megfelelő lehet-e
– a megfelelő kozmetikum kiválasztása után vezess “naplót” a telefonodban, csinálj képeket, és dokumentáld a tapasztalataidat és a változásokat napról napra, hogy te is lásd, hogyan reagál a bőröd
– ha probléma merülne fel, konzultálj a kozmetikusoddal vagy bőrgyógyászoddal, esetleg menj el egy kontrollra, hogy lássa, elértétek-e a kívánt hatást, vagy érdemes lenne mást is kipróbálni

Hogyan kezdj neki a sav kiválasztásának?

Mit kell Figyelembe venni?

 

Miután megállapították a bőrtípusod és érzékenységed:

– van e allergiád valamilyen savra vagy adalékanyagra (pl. szalicilsav, aszpirin-ez máris kizáró ok a szalicilsav tartalmú akár kombinált savaknál)

– milyen az egyéni érzékenységed (mennyire reagál érzékenyen a bőröd általánosságban, volt-e már savas hámlasztásod, akkor hogyan reagált)

– mire szeretnéd használni (peelingként azaz arcradírként ritkábban, faggyúműködés szabályozására-azaz pattanások ellen kúrában, ránctalanításra vagy esetleg pigmentfoltokra, azaz halványításra)

– éppen milyen évszakban vagyunk (minden sav nagyon nagy odafigyelést igényel a fényvédelmet illetően, nagyok kevés sav használható napos időben)

– milyen a bőröd aktuális állapota

– van e egyéb kizáró ok (pl egy-egy fertőzés vagy bőrbetegség azokon a területeken, ahol savat szeretnél használni)

– vállalod-e a savazás melletti otthoni ápolás teljes felelőségét (mert, hogy bizony, ha ismered magad, és képes vagy elfelejteni, elhanyagolni a fényvédelmet, inkább ne is vágj bele)

 

Lehet, hogy túlzásnak tűnik, amit leírtam, de nem hiszitek el milyen anyagok tudnak különböző bőrreakciókat kiváltani…

rengeteg allergiát kiváltó vegyi anyag, adalékanyag kerül bele az arcápolási termékekbe, amiről mi mezei halandók mit sem tudunk,

hisz nem vagyunk diplomás vegyészek. Természetesen a kozmetikus suliban mi is beleástuk magunkat a kémia bugyraiba, de nem ad egy olyan átfogó tudást, amivel egy vegyész, gyógyszerész stb. rendelkezik. Én magam ezért is választottam az Adrienne Feller kozmetikumokat, mert megbízhatóak az összetételük alapján, hisz 100%-ban természetesek, minden ilyen vacaktól mentesek, arról nem beszélve, hogy MAGYAR termékek, magyar földről származó növényekből készülnek, ami a magyar ember bőrére a legeslegjobb, mégis lélekre ható erejük van az illóolajoknak köszönhetően, amik lelkiállapotodat is pozitívan befolyásolják, és így beindítja az öngyógyító folyamatokat

Kövess Engem

rolam1 resized

Ha a holisztikus szemléletű luxus szépségápolás és professzionális smink elnyerte tetszésed, kövesd munkásságom a közösségi oldalakon is.

Horvath Melitta Pro Certificate Esztetika Make Up
INGLOT sminkverseny oklevel
INGLOT sminkverseny oklevel2